interview opdracht
Nu hebben jullie ons wat beter hebben leren kennen en veel te weten zijn gekomen over religie in Europa hebben jullie zelf meer een mening gevormd over bepaalde religieuze kwesties in Europa. In de volgende twee opdrachten gaan jullie meer een eigen visie ontwikkelen op het beleid van de EU als het gaat om religie en hoe de EU omgaat met bijvoorbeeld een land als Turkije, dat zich graag bij de EU zou voegen. Dat laatste komt tijdens de laatste opdracht aan bod. Voor de opdracht die nu volgt hebben we twee mensen geinterviewd. Zij geven antwoord op vragen waarin ze hun visie op religie in Europa duidelijk maken. Ze hebben uiteenlopende achtergronden, Eva is christelijk en woont in Nederland. Mozgan is islamitisch, woont ook in Nederland, haar ouders komen uit Afghanistan. Lees nu beide interviews goed en beantwoord daarna de vragen.
Vraag 1.
In sommige landen van de EU zijn regeringen aan de macht met leiders en vertegenwoordigers van politieke partijen. De regeerakkoorden zijn dan vaak gebaseerd op christelijke visies, zonder dat de kerk officieel politieke macht heeft. Moet de Europese Unie er voor waken dat regeringen niet te veel beleid voeren vanuit religieuze visies? Waarom wel/niet?
Vraag 2.
Vanuit het principe van volksvertegenwoordiging zie je steeds meer islamitische politici, bijvoorbeeld in Nederland. Dat komt omdat er in Nederland relatief veel moslims wonen. Zouden de 16 miljoen moslims in Europa evenredig vertegenwoordigd moeten zijn in het Europese Parlement? Waarom wel/niet?
Vraag 3.
In sommige EU-landen heeft de kerk een grotere aanhang dan welke (politieke) stroming dan ook. Toch zijn ze een seculiere staat en gelden bepaalde westerse denkbeelden steeds meer, zoals vrijheid van het individu. Hierdoor doen het uitvoeren van een abortus en euthanasie steeds meer hun intrede, tot ergernis van de religieuze instellingen. In hoeverre moet de EU als moderne westerse instelling de normen van Unielanden bepalen en in hoeverre moet de dominante religieuze stroming van een land de normen bepalen?
Vraag 4.
Aan Eva hebben we gevraagd of ze denkt dat armoede en religie samengaan. Daarop antwoord ze, begrijpelijk, voorzichtig. Denk jij dat armoede en religie samengaan als je meeneemt wat je in deze lessenserie geleerd hebt? Waarom wel/niet?
Vraag 5.
In onder andere Nederland zijn de laatste jaren verhitte discussie als het gaat om de religieuze beleving van moslims. Je moet dan denken aan gebedsruimtes op de werkplek, het dragen van een hoofddoek en het eten van ritueel geslacht vlees. Deze discussies worden op het hoogste politieke niveau gevoerd en vaak zonder eenduidige uitkomst. Vind jij dat de Europese Unie richtlijnen moet gaan formuleren voor de religieuze beleving van zowel christenen, Joden als moslims om onenigheid in afzonderlijke Unielanden te voorkomen, of vind je dat de EU dat vooral aan de Unielanden zelf moet overlaten zonder zich er mee te bemoeien? Waarom wel/niet?
Dan is het nu toch echt tijd voor de laatste opdracht. Ga naar het kopje opdrachten en klik op Eindopdracht. Succes !